Göingegetterna

Stall Belekima

Göingegetter


Lite information om Göingegetter.

Mina getter är av rasen Göingeget. Rasen betraktas som UTROTNINGSHOTAD, mina getter är anslutna till en genbank och de är med i Föreningen Allmogegeten  som arbetar med att bevara våra sista rester av lokala allmogegetter och upprätthåller genbanker för dessa.

Göingegeten är en rest av de gamla sydsvenska getpopulationen och namnet Göingeget har de fått eftersom de återfanns i Göingebygden i Norra Skåne.

Denna typ av getter, var förr allmänt förekommande i hela Sydsveriges skogsbygd.

Utseende: Göingegeten är en medelstor lantrasget, färgen är för det mesta grå, vit/grå eller vit. Hitills har alla Göingegetter varit behornade.

Hotbild Den 31/12-2008 fanns det 217 Göingegetter registrerade i genbanken. Rasen betraktas som utrotningshotad, och fler bevarare behövs.

Belekimas Agathon, alldeles nyföddJag har för närvarande 3  st Göingegetter. Gyllsjös Rosa, Gyllsjös Blanka (Bleka) och Belekimas Agathon.

Dom är så tillgivna,  dom är roliga, ja de är nästan som mina hundar, dom hittar på hyss och busar. Dom är lite skygga när det kommer någon som dom inte känner, men det brukar gå över efter ett tag. . Jag har genbanksnummer 643.

Rosa kan jag tyvärr inte betäcka mer, för hon fick juverinflammation (hon trampade sig på sin spene, så den blev deformerad) när hon fick sin lilla killing Belekimas Bob, det är så synd att hon inte kan få fler killingar, hon är en supermamma hon hade lätt för att killa. Jag har även mjölkat Rosa hon är en riktig mjölk ko, jag fick ca 1,5 liter prima getmjölk av henne varje dag, och många goa pannkakor gräddades på mjölken, och sedan fick jag VÄLDIGT mycket  getglass som var supergod, hennes mjölk är mycket gräddig.


Bleka har fått 2 killingar, Belekimas Agathon och Belekimas Bruse.

Belekimas Bruse är såld till en ny genbank, där han skall verka som avelsbock och föra sina gener vidare, och det är ju jätteroligt.

Bleka är en kortbent och ganska robust liten get, hon är så snäll och fin,de andra 2 är lite taskiga mot henne, så om natten får Bleka stå i en egen box, och de andra 2 tilsammans, det blir bäst så för Bleka, hon är så väldigt låg i rang.


Agathon är Blekas son, hon var dräktig när jag köpte henne, fast det visste jag inte om då i Augusti,så det var en verkligt trevlig överraskning.

Agathon är en väldigt stilig kille,  han har blivit pappa till 2 helt underbara bockkillingar som föddes 26/1- & 27/1 2013 deras namn är Belekimas Bob & Belekimas Bruse, som båda två har flyttat till nya genbanker och får verka i aveln, det är mycket trevligt. Agathon är numera kastrerad så där blir inga fler getabarn efter honom.

                                                                             

 

Belekimas AgathonGyllsjös Rosa

Född: 2011-01-16

Genbanks nr: 308-11-02

SE nr: 36941-04


Far: Böketoftas Torkel (Totte)

Genbanks nr: 308-06-08

SE nr: 36941-04


Mor: Böketoftas Disa

Genbanks nr: 308-06-03

SE nr: 36941-03


Belekimas Agathon

Belekimas Agathon

Född:2011-12-11

Genbanks nr: 643-11-01

SE nr: 204532-001


Far:Gyllsjös Krull

Genbanks nr: 308-1106


Mor: Gyllsjös Blanka (Bleka)

Genbanks nr: 308-11-02

SE nr: 36941-021

Copyright © All Rights Reserved